Електронни Услуги Община Елин Пелин
РАЗПИСАНИЕ ТРАНСПОРТ
Каталог на бизнеса
Качество на въздуха
Интервю с поетесата Ренета Радева - „5 въпроса в червено“

През месец октомври 2018 г. в Ритуалната зала на Община Елин Пелин се състоя премиерата на втората поетична книга на Ренета Радева със заглавие „ЧЕРВЕНО“. На представянето на книгата присъстваха много писатели, приятели, съмишленици и почитатели на художественото слово, както и редакторът на книгата Жени Щерева.

Ренета Радева е психолог по професия, а през 2017 г. излиза дебютната ѝ книга с поезия „Маски долу“ с редактор Кирил Назъров.
  • Може ли да се опишеш с три думи, Рени? Колко голям е светът на Ренета Радева?
Маски долу“, „Червено“! Три думи, в които съм вместила своята същност, светоусещане, мироглед... Там съм аз. В тези книги може да разберете в какво вярвам и какво ме прави това, което съм. Моят свят е моето семейство! Приятелите, работата ми. Обичам ги всичките до безкрайност и влагам всичко в тях!
  • Защо „оцвети” в „Червено” втората си стихосбирка?
„Любовта се облича в червено

И завихря пожар от мечти...“


Затова. И още защото най-истинските, опасни, значими неща са в червената гама - едновременно символ на любов и война, на живота и кръвта, на силата и революцията, на гнева и страстта, на ревността и огъня... Освен това червената багра е свързана със сърдечност и силни емоции...


Основни символни значения на червения цвят датират от дълбока древност до наши дни. В християнската религия този цвят е асоцииран с великолепието, цвят на кръвта, на мъчениците, Христовото възкресение. В древен Египет червеният цвят е бил символ на насилието и жестокостта, а в древен Китай – тази багра е била символ на живота, свещен цвят. Според психологията и изследването на сънищата, червеното крие някакви неосъществени желания, символизира готовност за действие, но осъществено само в света на сънищата.


Червеният цвят предизвиква винаги усещане за силна емоция – добра или лоша. Никога не остава незабелязан и в историята често е символизирал от силни, дълбоки страстни чувства и желания, до война и жестокост.

Ако пък се облечете в червено ще покажете на хората около вас, че сте личност, която не би се поколебала да вземе крайни решения в името на успеха. В същото време ще събудите интерес – този цвят казва „Това е силна и страстна натура”.

  •  Стиховете ти „хващат за гърлото“, предизвикват емоция, горят отвътре… Будят ли те нощем?
Не, не ме будят. Но не заспивам докато не приключа идеята, която съм започнала да пиша. Понякога я оставям да отлежи ден, два, седмица. Преглеждам я отново и ако няма какво да редактирам, значи е на необходимото ниво. Будна ми е съвестта, чувството за справедливост, непримиримостта... Такива неща.
  •  Кое е по-важно за творческия успех – опита, таланта или късмета?
Аз съм чистия пример за това, че опита не е от значение. Нещо или го можеш, или не. Ако не ти идва отвътре по-добре не се захващай. Ще ти призная, че не умея да рисувам. Ама никак. И по тази причина и през ум няма да ми мине да си закупя четки, статив, платна, материали и да се пробвам да нарисувам нещо, пък дано да стане. Няма начин.


А за творчески успех е твърде рано да се говори. Да, първата ми поетична книга „Маски долу“ бе доста бързо изкупена- и двата тиража. Копия от нея има в освен в цялата страна, така и в много страни по света. Част от приходите бяха дарени за благотворителна кауза. Защото така реших и това ме направи щастлива. А относно късмета.... Да, имах късмета да ме забележат някои от доказалите се съвременни български автори и журналисти, които ме подкрепиха, писаха статии за книгата, представяха я по радиото.


Така че – сърце трябва за тая работа!

  •  Казват, че истинските неща се виждат със сърцето… Какво ще пожелаеш на „виждащите”?
Пожелавам им вяра! Защото тя често се смалява и се загубва някъде по пътя, наречен живот. Пожелавам им да се обграждат с хора, които ги правят щастливи и с тях са себе си! Пожелавам им любов, която да гори в сърцето - до ЧЕРВЕНО!
Търсене
Община Елин Пелин набира преброители и контрольори
КМЕТЕ ВИЖ!!!