ИВАЙЛО КАНДОВ - треньор и управител на клуб по борба и контактни спортове „Христо Трайков“

Дата на публикуване: 09.02.2017 15:15


Интервю с Ивайло Кандов - треньор и управител на клуб по борба и контактни спортове „Христо Трайков“
Със съдействието на Община Елин Пелин започна дейността на клуб по борба и контактни спортове „Христо Трайков“ за учебната 2016/2017 г. Тренировките са предназначени за ученици и ще се провеждат в спортна зала „инж. Янко Янков“, град Елин Пелин във вторник (18:00 – 19:30 часа), събота (15:00 – 17:00 часа) и неделя (15:00 – 17:00 часа). Треньор и управител на клуба е Ивайло Кандов, който е дипломиран треньор по борба от НСА с многогодишен опит. В борда на учредителите на клуба са също и спортисти с международни постижения и майстори на спорта, по самбо и спортна стрелба. Желанието на учредителите и треньора на клуба е да бъде възобновен в града ни най-успешния спорт на България за всички времена – борбата.

Името на клуба не е случайно. Спортистът Христо Трайков е легенда в спорта борба. Христо Трайков е роден в гр. Елин Пелин на 24.09.1947 г. и учил тук до момента на изгряването му като звезда. Състезател по борба в категория 57 кг. От европейски първенства печели: златен медал през 1968 г. във Вастерос, бронзов медал през 1970 в Берлин, златен медал през 1972 г. в Катовице и златен медал през 1973 г. в Хелзинки. Печели сребърен медал на световното първенство в София и бронзов – на световното първенство в Техеран.Как
и кога тръгнахте по пътя на спорта и в частност на борбата? Кой Ви повлия?

Ще започна по обратния ред на въпросите. Повлия ми моят баща. Той също е бивш състезател по борба – двукратен републикански шампион. Тренирал е при именити треньори със световно известен авторитет в този спорт. На 10-годишна възраст /1984
г./ баща ми ме записа в местния клуб по борба към ДФС град Елин Пелин с треньор Георги Титов. През 1986 г. бях приет в средно спортно училище Етрополе – по това време републикански център за подготовка по борба. Така поех по своя път като спортист.


Кои са ключовите ка
чества за успешна кариера в борбата?

Считам , че успешната кариера е въпрос не само на качества, но и на голяма доза късмет. Никога не съм се предавал и винаги съм успявал да продължа напред. За това помага комплексът от качества, придобити на тепиха, както и като цяло изграждането ми като личност във времето. В нашия спорт се развиват качества, като чуство за справедливост и равнопоставеност, както и много волеви качества, като стоицизъм – което ни отличава от всички останали спортове. Стоицизмът е качество, което обобщава уникалната физика в съчетание с морално волевите качества.


Клуб по борба „Христо Трайков“ е създаден по Ваша инициатива, с Ваши средства. Какво Ви мотивира да го направите? И защо
решихте да фокусирате дейността си в община Елин Пелин?

Елин Пелин е моят роден град, в който и в момента живея. По един или друг начин наблюдавам развитието на младежта в града. Повечето от тях използват спортни средства, но не и целенасочен спорт. В ерата на интернет нахлуха фитнес и фитнес течения, модерни спортове, нетрадиционни за България. В това няма нищо лошо, но аз предпочитам да се опитам да възродя традицията борба в нашия град. Този спорт е най-успешният на България за всички времена. Този спорт е традиция, той е начин на мислене и народопсихология на хората от нашия географски район. Хубаво е да се знае, че въпреки модернизма в нашите гени е заложена традицията борба.


От колко време работите с деца и защо избрахте именно тях като целева група?

Работя с деца от момента на завършването ми на Национална спортна академия /НСА/ през 1997 г. Като треньор започнах в спортен клуб „Левски“ – борба, самбо, кеч. След това работих като треньор в спортен клуб „Олимпия“, с който изведох децата на град Елин Пелин и мъжкия отбор, включително и няколко дами, на трето място на републиканското първенство през 2000 година. Аз съм на мнение, че човек трябва да работи това, в което е най-добър и затова винаги съм се стремял да работя по моите специалности, които са: НСА – треньор по борба, НСА – учител по физическо възпитание и спорт, СУ „Св. Климен Охридски“ - специална педагогика, магистър, СУ „Св. Климент Охридски“- детско-юношеска психология.  В тази връзка, имам кариерно развитие и като учител по физическо възпитание и спорт. В момента работя като треньор с възрастни – изградени като личности хора. От разнообразния ми опит считам, че работата с деца означава да имаш принос към тяхното личностно израстване. Мисля, че групата деца, с които ще се занимавам, ще ми даде шанс да подпомогна тяхното физическо и духовно израстване, така че те да бъдат едни по-успешни личности в индивидуалния и в обществения си живот.


Какво да очакваме? Как виждате бъдещето на клуба по борба? Какви са амбициите Ви?

Амбициите ми са да положа много усилия да защитя името, което съм избрал на клуба. Христо Трайков е легенда в спорта борба. Създател е на своя собствена техника. Той е спортистът, заради когото се променя правилника в световен мащаб. Има правило което гласи, че късметът помага на смелите, но от спортната биография на Христо Трайков личи, че късметът помага и на избраните – Олимпиадата в Мюнхен 1972 г., Христо Трайков се завръща без нито една загуба, но и без медал... Късмет! Поради този парадокс, Световната федерация по борба променя правилника си, като премахва правилото за наказателните точки.  Надявам се развитието на клуба по борба и контактни спортове „Христо Трайков“ да се случи със съвместните усилия на спортисти, родители и разбира се подкрепата на цялата общественост на град Елин Пелин. Използвам случая да благодаря на учредителите на клуба, които ми се довериха, както и на моите съграждани и колеги спортисти Илия Гидиков – управител на спортната зала, Венцислава Атанасова и Симеон Симеонов – треньори на СК „Юлис“, които ме подкрепят при първите стъпки на клуба.

 1. ИВАЙЛО КАНДОВ - треньор и управител на клуб по борба и контактни спортове „Христо Трайков“ - Текуща страница
 2. ИНТЕРВЮ с г-жа Людмила Плашокова - дългогодишен библиотекар, съвременен будител и почетен гражданин на град Eлин Пелин
 3. ВИДЕО ИНТЕРВЮТА
 4. Архив на интервюта
 5. 35 ГОДИНИ ВГ "КАМБАНКИ": КАМЕЛИЯ КРЪСТЕВА
 6. ИНТЕРВЮ С ДОЦ. ИВАЙЛО СИМЕОНОВ ПО ПОВОД ШОПСКИ ПРАЗНИК 2017
 7. Интервю с Венцислава Атанасова – учител и треньор в СКЛА „ЮЛИС“
 8. ИНТЕРВЮ С ПОЕТЕСАТА РЕНЕТА РАДЕВА
 9. ИНТЕРВЮ С ГЛАВНИЯ АРХИТЕКТ НА ОБЩИНА ЕЛИН ПЕЛИН - СТЕФАН АСПАРУХОВ
 10. ИНТЕРВЮ С ВАЛЕРИ ВАТЕВ
 11. ИНТЕРВЮ С ПИСАТЕЛЯ КИРИЛ НАЗЪРОВ
 12. РАЗГОВОР С ЙОРДАН ЙОСИФОВ
 13. 35 ГОДИНИ ВГ \\"КАМБАНКИ\\": БИНКА ГЕОРГИЕВА
 14. Интервю с Георги Пиперков: „Видеонаблюдението в община Елин Пелин е образец в тази сфера.“
 15. Интервю с Преслава Пенева – ученичка от СУ „Васил Левски“
 16. ИНТЕРВЮ С Г-ЖА ГЕРГАНА ИВАНОВА
 17. Интервю с Борислав Ковачев – \\"Имаме нужда от повече любов към фолклора, към българското!"
 18. ИНТЕРВЮ С ИВАЙЛО СИМЕОНОВ - КМЕТ НА ОБЩИНА ЕЛИН ПЕЛИН - ЮЛИ 2018
 19.   инж. Георги Костов
 20.   инж. Богомил Бранков
 21.   Вяра Вучкова
 22.   Борислав Стойчев, кмет на село Петково
 23.   Бойко Савов
 24.   Петя Златилова – с. Богданлия
 25.   Павел Канев - краевед
 26.   Мариан Венков, кмет на село Григорево
 27.   Стоян Зарчов, кмет на село Лесново
 28.   Ангел Бонев
 29.   Тодор Тодоров
 30.   Стоян Стоянов
 31.   Ели Цветанова
 32.   Симеона Попгеоргиева
 33.   Интервю с доц. Симеонов, кмет на Община Елин Пелин
 34. ИНТЕРВЮ С Г-ЖА СВЕТЛА КИМИЛСКА
 35. Интервю с поетесата Ренета Радева - „5 въпроса в червено“
 36. АНГЕЛ СТОИЛОВ – „КМЕТ ЗА ЕДИН ДЕН“ НА ОБЩИНА ЕЛИН ПЕЛИН
 37. ИНТЕРВЮ С ВАЛЕРИ НИКОЛОВ – СОБСТВЕНИК НА ТЪРГОВСКА ВЕРИГА „ФАНТАСТИКО“
 38. 35 ГОДИНИ ВГ \\"КАМБАНКИ\\": ДЕСИСЛАВА КОВАЧЕВА
 39. 35 ГОДИНИ ВГ \\"КАМБАНКИ\\": НИКОЛАЙ ПЛЕЩОВ

Търсене