Електронни Услуги Община Елин Пелин
Каталог на бизнеса
Качество на въздуха
Интервю с Венцислава Атанасова – учител и треньор в СКЛА „ЮЛИС“

В началото на годината ще Ви срещнем с Венцислава Атанасова. Един от младите треньори, които преподават на най-малките в Община Елин Пелин. Родена е на 24.03.1975 г., състезателка на СК „Левски“, вице-шампионка на България в скок на височина през 1990 г. През 1997 г. завършва висшето си образование в Национална спортна академия със специалност „Треньор по лека атлетика и Спортен мениджмънт“. От 2010 г. е Председател и треньор на спортен клуб по лека атлетика „Юлис“, в който тренират предимно подрастващи деца, които имат отлични представяния на лекоатлетически турнири. Личен треньор на двукратния шампион в зала за 2018 г. на 60 м. и скок на дължина Кристиан Гешев. През 2016 г. създава Крикет клуб „Юлис“, който през 2017 г. заема първо място на държавното първенство за деца до 15 години.


1. Работите предимно с деца, има ли надежда в „младите надежди на България“?
Надежда винаги съществува. Не можете да си представите, колко много талантливи деца има. За моя радост таланти има и в нашия клуб – Кристиан Гешев и Петър Симеонов са доказателство за това. В подготвителните ни групи има деца, който тепърва ще се ни радват с постигнатите резултати. Така че, да, надежда има.

2. Работата с малките може да е изключително трудна. Кое Ви мотивира?
Наистина, работата с подрастващи, изисква огромно търпение и себеотдаване, но това да виждаш как едно дете израства пред очите ти, как плаче от радост, когато спечели първия си медал и как те прегръща след състезанието, това мисля е достатъчно мотивиращо.

3. Телефоните, таблетите, енергийните напитки и нездравословното хранене все по-често присъстват в училище, у дома, на улицата… Усещате ли го в работата си?
Разбира се. Това е може би един от най-глобалните проблеми на днешното общество. Но много родители вече осъзнават вредата от всичко това. Наблюдавам тенденция, родители да записват децата си да спортуват, именно мотивирани да прекъснат този порочен кръг от интернет, нездравословно хранене, наднормено тегло и т. н.
А когато децата се докоснат до магията на спорта, нещата тръгват в друга посока. Ако има държавна политика за предотвратяване на занижената физическа култура на децата, чрез увеличаване на часовете по физическо възпитание и спорт, и изграждане на стадиони и зали, този проблем ще бъде кардинално решен.

4. Като човек активно занимавал се със спорт, сега спортувате ли в свободното си време?
За съжаление, не. Но по време на тренировки е неизбежно да демонстрираш някои упражнения, така че, почти съм във форма.

5. Липсват ли Ви състезанията и активния спорт?
Ние имаме състезания почти всеки месец, така че, не мога да кажа че ми липсват. По скоро усещането да гледам от треньорска гледна точка. Като треньор е много по-трудно, предпочитам аз да съм на пистата. Сигурна съм, че някой бели коси са ми от Националните шампионати.

6. Знам, че през 2016 г. създавате Крикет клуб „Юлис“, как виждате бъдещето на крикета в България?
За моя радост крикета се оказа спорт, който много допада на децата, затова и създадохме този клуб. Работим чудесно с „Българска федерация по крикет”, за която е приоритет развитието на детско-юношеския крикет.
Сигурна съм, че има бъдеще за този спорт в България, а ние сме много добре подготвени. Част от нашите деца са селектирани за Националните отбори при юношите и девойките до 15 г. възраст.

Бъдете убедена в способностите си, г-жо Атанасова! Продължавайте да увличате децата в невероятния свят на спорта! И дерзайте!

Търсене
КМЕТЕ ВИЖ!!!