Стоян Зарчов, кмет на село Лесново

Дата на публикуване: 20.09.2016 13:04

22.04.2016

Искам да съм горд, че живея в това село

Интервю със Стоян Зарчов, кмет на село Лесново

1. Вие сте бил кандидат за кмет на с. Лесново няколко пъти. През октомври 2015 г. спечелихте изборите за пръв път. Какво Ви мотивира да се кандидатирате?

Аз бях председател на търговската кооперация в с. Лесново, успях да я запазя, въпреки големия пасив, с който я заварих. Правил съм много неща за селото, полезни за хората. Познавайки ситуацията и проблемите, реших, че имам волята и енергията да работя за решаването им от позицията на кмет.

2. Какви са основните проблеми на село Лесново? По какви задачи трябва да се работи приоритетно?

Проблемите не са отскоро. Основен проблем са водопроводът и канализацията. След тях идват улиците. Хората искат да видят, че се работи за решаването им, те искат отговори на важните въпроси. Това е огромна работа, която изисква време и средства. Има проект за водопровод и канализация, през юни ще бъде отворена програма, по която да кандидатстваме и се надяваме, че чрез нея проектът ще бъде реализиран. Проблем е непочистеното речно корито и откритите канали, които представляват опасност и застрашават жителите на селото при евентуално наводнение. Там трябва да се насочат усилия и средства.

3. Виждаме, че в селото напоследък непрекъснато се извършват ремонтни или възобновителни дейности. Разкажете ни за тях. Как ги финансирате? Участват ли в тези инициативи доброволци и как ги мотивирате да се включват?

Факт е, че в селото започнахме да случваме някои неща. На фона на генералните проблеми, това са малки, но необходими промени.

Оправихме парка в центъра на селото. Имаше мъртви зони, той беше запуснат. Сега всичко е раздвижено, паркът е почистен, реновиран, възстановихме и доизградихме оградата му. Такава ограда искам да изградим и пред магазините. Посадени са цветя из селото, по главната улица засадихме около 100 дръвчета. Изцяло почистена и реновирана е градинката на главния път, където смятам да направим терен за конни мероприятия. Улицата в ромската махала беше почистена през ноември с идеята да се ремонтира, но времето не позволи. Сега вече това би било възможно.

Стадионът на селото, който беше в лошо състояние, вече е почистен, валиран, окосен, пистата е изчистена. Залесихме и оградихме наоколо и като цяло той е в добро състояние. Работим за възстановяване на баскетболното игрище, волейболното игрище, тенис корт. Някога ги е имало, но са занемарени и сега буквално ги изравяме. Стадионът има голям потенциал за селото, той е с олимпийски размери и идеята ми е да го разработим. Искам да го ползваме за спорт и за обществени мероприятия, като селищния празник на Лесново на 7 и 8 май. Очаквам оглед от треньор по футбол и бейзбол, който има интересни предложения за практикуване на тези спортове на нашия стадион от хора от селото и от околностите. Проблем е съблекалнята, плочата й е пред падане и е опасна, затова в кратък срок трябва да се направи. Много идеи имам за разработването на стадиона. Трябва ми обаче и съдействие от Общината.

Финансирането не е лесно – търсим всякакви възможни решения, правим „от нищо – нещо“. За мен е по-лесно да отида и да свърша нещо, отколкото да чакам. Отношенията ми с големите фирми в селото и не само в него, създадени на по-ранен етап, много ми помагат да намеря материали, техника, средства. Например растенията за озеленяването са изцяло дарение, дарение са и камъните за оградата на парка. Доставчиците от селото проявяват разбиране за сроковете на плащане и така успявам да балансирам плащанията. Опитвам се да включа всички хора, за да помогнат. Към всеки, който идва да си плаща данъците, отправяме апел да се включи с някакви средства за проектите, по които се работи. Хората виждат, че нещо се случва и помагат, като оставят по 2 лв., по 5 лв. Разбира се има и такива, които помагат с повече. Много от тях показват желание да се включат с доброволен труд и почти всичко, което се става в последните месеци, е с доброволното участие на жителите. Това, което ме радва, е че в тези неща сме заедно и партийните пристрастия в голяма степен се загърбват.

4. Каква е Вашата визия за село Лесново? Какво искате да постигнете за жителите в края на мандата си?

Това, което ме радва в момента, е, че виждам как селото оживява. Вечер на стадиона е пълно с деца и млади хора, в малкия парк до стадиона – също. Централната градинка се посещава непрекъснато, защото е приветлива и чиста. Радвам се, че децата и младите хора, вместо да са по кафенетата и кръчмите, са навън, за да спортуват и играят. Това ме удовлетворява и стимулира да продължавам.

Искам да съм горд, че живея в това село. То да бъде село за пример и да не ме е срам един ден да кажа, че съм бил негов кмет.


 1.   Стоян Зарчов, кмет на село Лесново - Текуща страница
 2. ИНТЕРВЮ с г-жа Людмила Плашокова - дългогодишен библиотекар, съвременен будител и почетен гражданин на град Eлин Пелин
 3. ВИДЕО ИНТЕРВЮТА
 4. Архив на интервюта
 5. 35 ГОДИНИ ВГ "КАМБАНКИ": КАМЕЛИЯ КРЪСТЕВА
 6. ИНТЕРВЮ С ДОЦ. ИВАЙЛО СИМЕОНОВ ПО ПОВОД ШОПСКИ ПРАЗНИК 2017
 7. Интервю с Венцислава Атанасова – учител и треньор в СКЛА „ЮЛИС“
 8. ИВАЙЛО КАНДОВ - треньор и управител на клуб по борба и контактни спортове „Христо Трайков“
 9. ИНТЕРВЮ С ПОЕТЕСАТА РЕНЕТА РАДЕВА
 10. ИНТЕРВЮ С ГЛАВНИЯ АРХИТЕКТ НА ОБЩИНА ЕЛИН ПЕЛИН - СТЕФАН АСПАРУХОВ
 11. ИНТЕРВЮ С ВАЛЕРИ ВАТЕВ
 12. ИНТЕРВЮ С ПИСАТЕЛЯ КИРИЛ НАЗЪРОВ
 13. РАЗГОВОР С ЙОРДАН ЙОСИФОВ
 14. 35 ГОДИНИ ВГ \\"КАМБАНКИ\\": БИНКА ГЕОРГИЕВА
 15. Интервю с Георги Пиперков: „Видеонаблюдението в община Елин Пелин е образец в тази сфера.“
 16. Интервю с Преслава Пенева – ученичка от СУ „Васил Левски“
 17. ИНТЕРВЮ С Г-ЖА ГЕРГАНА ИВАНОВА
 18. Интервю с Борислав Ковачев – \\"Имаме нужда от повече любов към фолклора, към българското!"
 19. ИНТЕРВЮ С ИВАЙЛО СИМЕОНОВ - КМЕТ НА ОБЩИНА ЕЛИН ПЕЛИН - ЮЛИ 2018
 20.   инж. Георги Костов
 21.   инж. Богомил Бранков
 22.   Вяра Вучкова
 23.   Борислав Стойчев, кмет на село Петково
 24.   Бойко Савов
 25.   Петя Златилова – с. Богданлия
 26.   Павел Канев - краевед
 27.   Мариан Венков, кмет на село Григорево
 28.   Ангел Бонев
 29.   Тодор Тодоров
 30.   Стоян Стоянов
 31.   Ели Цветанова
 32.   Симеона Попгеоргиева
 33.   Интервю с доц. Симеонов, кмет на Община Елин Пелин
 34. ИНТЕРВЮ С Г-ЖА СВЕТЛА КИМИЛСКА
 35. Интервю с поетесата Ренета Радева - „5 въпроса в червено“
 36. АНГЕЛ СТОИЛОВ – „КМЕТ ЗА ЕДИН ДЕН“ НА ОБЩИНА ЕЛИН ПЕЛИН
 37. ИНТЕРВЮ С ВАЛЕРИ НИКОЛОВ – СОБСТВЕНИК НА ТЪРГОВСКА ВЕРИГА „ФАНТАСТИКО“
 38. 35 ГОДИНИ ВГ \\"КАМБАНКИ\\": ДЕСИСЛАВА КОВАЧЕВА
 39. 35 ГОДИНИ ВГ \\"КАМБАНКИ\\": НИКОЛАЙ ПЛЕЩОВ

Търсене