Електронни Услуги Община Елин Пелин
РАЗПИСАНИЕ ТРАНСПОРТ
Каталог на бизнеса
Качество на въздуха
Интервю с Преслава Пенева – ученичка от СУ „Васил Левски“
Днес искам да Ви запозная с едно момиче на 18 години. Ученичка, последна година в СУ “Васил Левски“ град Елин Пелин, крепяща един невероятен талант на крехките си рамене.
Срещите с талантливи хора винаги носят онзи положителен заряд, който ни е нужен понякога, за да ни върне вярата  в доброто.
Такава е Преслава. Тиха, усмихната, стои насреща и мечтае. Мечтае да покорява върхове и да остане в България. И дава повече, отколкото може да си представите. Интервюто с това момиче беше най-хубавият коледен подарък...

  1. Спечели първо място на един от значимите конкурси по български език и литература в България. Как се чувстваш?
Чувството да съм на челно място в цяла България е неописуемо. След успех от такава величина се чувствам окрилена както да преследвам мечтите си, така и да постигам добри резултати в учебен план. Мога да кажа, че това постижение ми вдъхна огромна увереност и ме мотивира да преследвам още по-големи цели в бъдеще.
  1. Днес много твои връстници са „позабравили“ да пишат. Спряхме ли да обръщаме внимание на грамотността?
Грамотността в днешно време като че ли е останала на заден план. Но въпреки всичко съм оптимист и вярвам, че в нашето поколение има стойностни хора, които са способни на истински чудеса. Все повече мои връстници оценяват колко важно е образованието, за да се просперира и съм обнадеждена, че светът е отворен за хора като тях.
  1. Обичаш ли да четеш? Коя е книгата, която те очаква на нощното ти шкафче?
Четенето за мен е ценност, която не бива да бъде забравяна. Разгръщайки страниците на любимата книга, човек не само намира утеха от всекидневните проблеми, а и обогатява своята душа със знание, което ще го води само напред. Книгата, която чета в момента е свързана с българската история и се казва "Един от първа дивизия" с автор Георги Георгиев. Според мен, за да е силен един народ, той трябва да знае своята история.
  1. Ако те помоля да кажеш куплет от стих, без да се замислиш, кой ще бъде той?
"Настане вечер – месец изгрее,
звезди обсипят сводът небесен;
гора зашуми, вятър повее,
– Балканът пее хайдушка песен!"
Ботевата поезия винаги ми е влияела изключително много. Моето мнение е, че днешното общество има нужда от патриотичния патос, който са притежавали дедите ни. Националната гордост е това, което ни е съхранило като народ и е това, което ни е нужно, за да съществуваме и занапред.
  1. Тази година завършваш. Какъв е пътя оттук нататък?
Пътят оттук нататък е само напред. Ще се стремя към успехи както в училище, така и в личен план. След като завърша ще кандидатствам в университет и ще се постарая да изградя както кариера, така и самата себе си като личност. Напълно готова съм да се изправя пред живота и да му се насладя максимално.
  1. И за последно... За какво мечтае Преслава?
Мога да опиша мечтите си с две думи - безбройни и безкрайни. Мечтая за много бъдещи успехи и добри резултати във всяко начинание. Имам огромно желание да пътувам и да събера спомени от всяко кътче на света. Искам също така да дарявам усмивки и да радвам моите близки и приятели. Моята най-съкровена мечта е винаги да имам здраве, защото то е това, което осмисля дните ни. Мечтая си да успея да се реализирам в България, защото за мен е важно да останем тук, заедно и единни да се борим за просперитет.
 
Не зная дали днес имаме нужда от стиховете на Ботев (макар че винаги има), но съм сигурна, че имаме нужда от мечтите на Преслава – безбройни и безкрайни, необятни като таланта ѝ и скромността ѝ.
Благодаря за глътката свеж въздух!
Весели празници!
 
Интервюто подготви: Диана Димитрова
Търсене
Община Елин Пелин набира преброители и контрольори
КМЕТЕ ВИЖ!!!