Електронни Услуги Община Елин Пелин
РАЗПИСАНИЕ ТРАНСПОРТ
Каталог на бизнеса
Качество на въздуха
ИНТЕРВЮ С Г-ЖА СВЕТЛА КИМИЛСКА

През месец юни г-жа Светла Кимилска отбеляза 35 години от създаването на Мажоретен състав и 15 години под името „Светла“. По повод годишнината ви представяме интервю с г-жа Кимилска. 

  • Г-жо Кимилска, Вие сте създател и ръководител на Мажоретен състав „Светла“. Разкажете ни как започна всичко и мислили ли сте, че ще стигнете до тук – 35 години творческа дейност с множество награди и отличия.

 Диригентът на оркестъра Стефан Стефанов дойде при мен у дома и ме покани да стана ръководител на мажоретния състав, който вече съществуваше от 5 години. Държа да спомена имената на колегите преди мен - Милен Рачев, когото лично познавах и г-н Янакиев. По това време, есента на 1982 г., аз бях ученичка 12 клас в ДХУ (Държавно хореографско училище) град София.
Под вещото ръководство на Стефанов - прекрасен човек, учител, ръководител и диригент, мажоретният състав се развиваше чудесно. Оркестър и мажоретки, сърце и душа бяха едно цяло. Каквато и музика да харесам, за да направя танц, Стефанов я правеше с оркестъра. Много се разбирахме с този Човек! Ходехме на така наречените тогава „Прегледи“, което си беше конкурс и печелехме първи места. И така 20 години с оркестъра, след което се отделих самостоятелно, защото вмешателството в моята работа стана непоносимо. 

  • 35-години история зад гърба на състава е време, което безспорно доказва сериозността на школата Ви. Как Вие лично оценявате изминалото време? Какви са най-големите успехи, които постигнахте? А най-трудните периоди? Имаше ли моменти, в които Ви се е искало да се откажете?

И точно, когато ми беше най-трудно, започнаха най-големите успехи. Явихме се на шега на 1-я конкурс за мажоретки в курорта „Албена“, Добрич и спечелихме златната статуетка. Следващите 2 години повторихме успеха и вече ни научиха всички състави в България. Следващите години ме каниха като жури на този фестивал. 
Започнаха поканите за фестивали не само в България, но и в чужбина. Където и да отидехме, печелехме не само дипломи, грамоти и награди, но и приятели. Мечтаех да работя с най-добрите оркестри в София и вече е реалност - с Гвардейски духов оркестър, с оркестъра на МВР, а сега през есента имаме съвместен проект и със Софийски духов оркестър. 

  • Колко деца са участвали през годините в Мажоретен състав „Светла“? Как ги мотивирате да репетират и да влагат сериозни усилия, без които резултатите не биха били възможни?

 През всички тези години, с мен са работили над 300 момичета. Как ги мотивирам ли? Трудно е, но при мен момичетата трябва да се чувстват личности и да са спокойни. Когато станат по-големи разговаряме, обсъждаме и ценя тяхното мнение. Имаме си наши „мажоретски“сбирки. Много ги обичам всичките - малки и големи. 

  • Как разработвате хореографията в репертоара на състава, какво Ви вдъхновява? Кои са любимите Ви изпълнения на мажоретките?

Всяка хубава музика - фолклорна, поп, класика, ретро…Съответното „парче“, което съм си харесала го слушам много пъти /понякога със слушалки, да ми влезе в главата...ха..ха..ха/ и така се ражда танцът. Любими изпълнения - всеки нов танц. 

  • Ще споделите ли с нас момент от историята на състава, който дълбоко Ви е трогнал, който е незабравим?

Трогателен момент - награждаването ни на 2-ия фестивал на конкурса в Албена. Беше труден, изморителен с много участници фестивал, включително Русия и Полша. Започва награждаването отзад напред и стигат до съставите - наши конкуренти /Карнобат, Ловеч, Русия, Полша/. Ние чакаме, чакаме и когато не ни съобщават до 2-то място, аз се обръщам към моите момичета и със сълзи на очи им прошепвам: „Ние смеееееее…“. Тогава ни съобщават, че сме на 1-во място. Всички плакахме от радост. Неописуем момент! 

Има още много такива трогателни моменти, които с удоволствие ги разказвам на по-малките момичета, а те са добри слушатели, когато пътуваме дълго. 

  • Вашият живот е свързан силно с танците и музиката. Освен нея, какво вълнува и изпълва сърцето на г-жа Кимилска?

Това, което изпълва и вълнува моето сърце сега, извън танците, е моята внучка.  

  • И за финал - кое е следващото предизвикателство пред Мажоретен съствав „Светла“? Какво си пожелавате днес – на себе си като ръководител и на Вашите момичета?

Предстои ни 12-дневно турне из Европа, участия през есента и голям концерт, посветен на 35-годишния ми юбилей. Пожелаваме си здраве и още дълги години да ви радваме и да се гордеете с нас!

Търсене
Община Елин Пелин набира преброители и контрольори
КМЕТЕ ВИЖ!!!