Нови табла с български шевици, изработени от цветни капачки бяха поставени на градския стадион

Дата на публикуване: 13.11.2020 19:15
На 12 ноември 2020 г. детската площадка Парк "Планетата не е за еднократна употреба", направена от рециклирани материали и автомобилни гуми, се увеличи с още 13 нови красиви табла, изобразяващи български шевици, изработени от цветни пластмасови капачки. На оградата на спортната площадка "Мургаш", намираща се в района на градския стадион и в непосредствена близост до входа на детската площадка, стоят на стража два страшни кукери, пазещи 16 табла с различни български шевици, претворени от рециклируеми материали. 


Таблата под надслов "Кукерите пазят традицията в шевици", монтирани в района на стадиона, са авторско творение на Диана Димитрова, старши експерт "Връзки с обществеността" в Община Елин Пелин. Площадката ще се допълва с нови съоръжения, насърчаващи децата да рециклират отпадъците си и да се научат да използват повторно различни, на пръв поглед "излишни", материали като пластмасата, гуми и дърво и др.

Инициативата за обособена зона, изработена с материали, подходящи за рециклиране беше отразена и в медиите, а всяко табло показва различна българска шевица. Паната са с различна големина, като най-голямото е с размери два на два метра и представят различни народни мотиви. Част от моделите са вдъхновени от книгата на Елисавета Йорданова - "Приказки в шевици".


В община Елин Пелин пластмасовите капачки се събират в големи контейнери под формата на сърца в рамките на инициативата на ученици от СУ "Васил Левски" под надслов “Дари капачка, дари живот”. Таблата, които може да видите на стадиона, са изработени от няколко килограма от тези капачки, поради което съвсем скоро две нови табла с красивите български шевици ще бъдат пуснати на онлайн търг, организиран от Община Елин Пелин. Събраните пари от тяхната продажба ще бъдат дарени на благотворителната кауза “Дари капачка, дари живот” и ще бъдат в помощ за лечението на нуждаещи се деца.

В галерията към новината може да видите всяко едно от таблата, които се намират на оградата на спортна площадка "Мургаш" в гр. Елин Пелин.

 
Еко инициативата за различната детска площадка, разположена в района на градския стадион, се реализира от доброволци и със съдействието на Община Елин Пелин относно закупуването на необходимите материали за облагородяване на съоръженията и за изработката на таблата от пластмасови капачки. Благодарим на всички доброволци и граждани, отделили от личното си време за реализирането на идеята, както и на г-н Александър Станоев - общински съветник от ОбС - Елин Пелин за предоставената подкрепа през цялата инициатива.

Изготвил:
Елена Стойчева
Гл. експерт "Публични комуникации, медии и събития"

Търсене