В община Елин Пелин стартира програма „Бизнес академия за стартиращи предприемачи“ /BASE/, организирана от Индустриален клъстер Средногорие

На 22.10.2020 г. в сградата на Община Елин Пелин, залата до Центъра за административно обслужване /ЦАО/ се проведе официалното откриване на програма “Бизнес академия за стартиращи предприемачи” /BASE/ и седмото обучение по програмата за развитие на нов бизнес.

През следващите 12 седмици, всеки четвъртък 36 участници ще черпят вдъхновение и опит от успели български предприемачи, за да стартират или доразвият своите бизнеси, като обучението е напълно безплатно за участниците. Лектори в бизнес академията ще бъдат изявени представители на малкия и среден бизнес в България, с богат опит и знания, които да предадат на младите предприемачи от община Елин Пелин.

Проектът е инициатива на сдружение „Индустриален клъстер Средногорие“ и се осъществява с подкрепата и партньорството на фондация „Америка за България“ и Община Елин Пелин.

Десислава Чалъмова, директор „Бизнес развитие“ на „Индустриален клъстер Средногорие“ и ръководител на програма BASE приветства участниците в обучението, запозна ги с правилата за участие, както и сподели опита на сдружението с програмата до сега. „По време на обучението ще Ви представим и запознаем с български успели предприемачи, които ще споделят своите успехи,  радости и неволи. Черпете опит от тях и дерзайте!“, каза Десислава Чалъмова.

Кметът на Община Елин Пелин г-н Ивайло Симеонов изрази своето задоволство, че точно в този район се провежда обучението за бъдещи предприемачи. Той насърчи и подкрепи участниците да развиват и реализират идеите си на местна почва. Ивайло Симеонов допълни, че през последните няколко години община Елин Пелин се развива с изключително големи темпове, които дават добър бизнес климат и широки възможности за развитие на нови бизнес идеи.


В откриването на бизнес академията за млади предприемачи се включиха активно г-жа Вяра Вучкова, кмет на с. /гара/ Елин Пелин и г-н Александър Стоичков, кмет на с. Нови хан, които подкрепиха обучението.

След официалното откриване курсът започна с първата лекция за предприемачеството, представена от г-н Николай Минков, изпълнителен директор на „Индустриален клъстер Средногорие“. Той сърдечно привества всички участници и гости в залата, като подчерта, че целта на организаторите е да накарат младите хора да останат в региона и да се реализират в своето родно място.


Организаторите на обучението – „Индустриален клъстер Средногорие“ са регионална структура на различни организации в Средногорието, създадена през 2005 г. в която членуват освен основните предприятия в региона и общините Антон, Мирково, Чавдар, Челопеч, Златица, Пирдоп, Копривщица, Панагюрище, Стрелча и Етрополе. Водещите компании при иницииране на сдружението са „Асарел – Медет“ АД, „Аурубис България“ АД, „Елаците – Мед“ АД, „Дънди Прешъс Металс Челопеч“ ЕАД, „Геотехмин“ ООД и др. В състава на бизнес клъстера влизат още и пет водещи университета. Организацията интегрира представители на бизнес, образование и местна власт с цел асоцииране на интересите им за развитие на региона.

Целта на проекта е да се насърчат участниците с бизнес умения и да представят пред тях възможностите за развитие на предприемачеството. Обучението на курсистите ще продължи 12 седмици в сградата на Община Елин Пелин, като в края му жури ще класира и награди трите най-добри бизнес идеи. Победителите ще получат финансово подпомагане в различен размер, за да започнат с реализацията на своите бизнес проекти.

Търсене