Тържествено откриване на център за социална рехабилитация и интеграция „Таланти и иновации“ в гр. Елин Пелин

Дата на публикуване: 13.10.2020 13:29
На 12 октомври 2020 г. в град Елин Пелин тържествено бе открит първият в страната духовен център за социална рехабилитация и интеграция „Таланти и иновации“, предназначен за работа с деца. Той е съвместен проект на Софийска св. митрополия и Министерство на труда и социалната политика. В началото на церемонията по откриването Белоградчишки епископ Поликарп и представители на българската православна църква отслужиха водосвет за здраве и благопреуспяване на служителите и клиентите на институцията.

Официални гости на събитието бяха социалният министър Деница Сачева, областният управител на Софийска област Илиан Тодоров, зам.-областният управител Светлана Трендафилова, кметът на Община Елин Пелин Ивайло Симеонов, председателят на Държавната агенция за закрила на детето Елеонора Лилова, народният представител Николина Ангелкова, общински съветници от Общински съвет – Елин Пелин, партньори на центъра и представители на бизнес средите. На откриването присъстваха много образователни и културни дейци, спортни деятели, както и десетки граждани на общината.


Министърът на труда и социалната политика г-жа Сачева изрази своето задоволство от изграждането на центъра и декларира съпричастността си за неговото развитие. Кметът на Община Елин Пелин поднесе поздравителен адрес на ръководителя на центъра г-жа Ели Цветанова, а в своето приветствие пред гражданите г-н Симеонов изрази силната си подкрепа за дейностите в социалната сфера, за новия център от този тип, като пожела успех на екипа, стоящ зад ЦСРИ „Таланти и иновации“. Той подчерта колко е важно да има нови центрове, в които да работят висококачествени специалисти с деца от уязвимите групи, за да бъде успешна тяхната социална интеграция.

Г-н Илиан Тодоров връчи на управителя на центъра г-жа Ели Цветанова Почетна грамота на областния управител на Софийска област след официалното откриване.

Духовният център за социална рехабилитация и интеграция на деца се строи от около една година. Проектът се финансира от фонд „Земеделие“ и дейностите по него се ръководят и от отец Серафим Янев, и. д. игумен на Кремиковския манастир. Проектът за ЦСРИ „Таланти и иновации“ се реализира благодарение на подкрепата, труда и вярата на г-жа Ели Цветанова, дългогодишен ръководител на школа за чуждоезиково обучение и уважаван гражданин на община Елин Пелин, а днес управител на новия център.


Центърът ще предлага всички съвременни педагогически дейности и методи за рехабилитация в най-модерно оборудваните зали в Източна Европа. В центъра за социална рехабилитация и интеграция на деца със специални образователни потребности ще работят различни професионалисти: педагози, логопеди, психолози, кинезитерапевти, арт терапевти, спортни специалисти и физиотерапевти. Това, което отличава този център от другите подобни институции, е именно духовната грижа. В тази посока все още няма много натрупан опит и отец Серафим и неговите помощници ще са пионери в областта. В словото си към гостите на събитието свещеник Серафим посочи, че всички имат за цел да работят не само за здравето, но и за добруването на децата и младежите.

Центърът за социална рехабилитация и интеграция „Таланти и иновации“ е реализиран по оперативна програма „Развитие на селските райони“ в град Елин Пелин. Проектът е част от програмата „Милосърдие и солидарност“ към Фонд „Социална закрила“ за предоставяне на социални услуги съвместно с представители на Българската православна църква. Основната му цел е да подпомогне процеса на социално включване на уязвими български граждани, които по различни социални причини се намират в затруднено положение и се нуждаят от подкрепа.
Търсене