Електронни Услуги Община Елин Пелин
Каталог на бизнеса
Качество на въздуха
  Новини
Безплатни дентални силанти за всички деца в община Елин Пелин
10.10.2019
В Софийска област стартира Националната кампания за безплатно поставяне на силанти на първите постоянни молари (шестите зъби) на децата от 5 до 8 годишна възраст. Кампанията е част от Националната програма за профилактика на оралните заболявания при децата от 0-18 г. в Република България и ще стартира в началото на октомври и ще продължи до 30 ноември 2019 г., и е безплатно. Финансирането е осигурено от Министерство на здравеопазването.


 
Какво представлява силанизирането?
Манипулацията представлява запечатване на фисурите (цепнатини) на първите постоянни дъвкателни зъби със силант /фото или химиополимерен препарат с високо съдържание на флуор/. Това не позволява задържането на храна и съответно намалява риска от развитие на кариес на обработените зъби с до 60%.
При метода на силанизация зъболекарят използва специален материал, за да запълни фисурите(цепнатините). Предварително се почистват дъвкателните повърхности много внимателно, за да се премахнат вредните налепи. Областта около фисурите се обработва с гел, осигуряващ по-здравото залепване на материала. След това се подсушава и фисурите се покриват с гладък защитен слой, като процедурата е напълно безболезнена.
 
Защо да използваме защитни силанти?
Дъвкателните повърхности на кътниците и предкътниците при децата не са гладки. Те имат ямки и цепнатини (фисури), които четките за зъби не могат да почистят. Така зъбната плака свободно се развива и причинява зъбен кариес. Изследванията на зъбния кариес показват, че около 84% от кариесите във възрастта между 5 и 17 годишна възраст се развиват в тези ямки и цепнатини. Процедурата по поставянето на силанти е кратка (около 30 мин.) и e безболезнена. Извършва се само при изявено желание от страна на родителите и подписано информирано съгласие за манипулацията. Това предполага посещението на децата в зъболекарските кабинети да се осъществява в присъствието на родител.
На интернет страницата - https://www.oralnaprofilaktika.bg/ всеки може да получи подходяща информация за оралните заболявания и тяхната профилактика, да се запознае и да ползва пълнометражен анимационен филм и образователни листовки, да осъществи контакт с регионалните координатори и изпълнителите на Националната програма за профилактика на оралните заболявания при децата от 0-18 г. в България и др.
Поставянето на силантите може да се извърши при определени стоматолози, специално обучени и включени Националната програма в Софийска област - гр. Елин Пелин, гр. Ботевград, гр. Костинброд, гр. Долна баня, гр. Драгоман, гр. Своге, гр. Самоков, гр. Костенец, гр. Божурище, гр. Ихтиман, гр. Годеч, с. Церово, с. Антон и с. Горна Малина. Повече информация може да получите от Регионалния координатор НППОЗД за София област  - д-р Стафалина Чинарска на тел. 0898 509 440.
Търсене
КМЕТЕ ВИЖ!!!