ПРЕМИЕРА НА КНИГАТА „ДО ИЗГРЕВА“ НА ПОЕТЕСАТА ДИАНА ЙОРДАНОВА

Дата на публикуване: 03.10.2017 10:08

 

На 29.09.2017 г. в залата на общинската библиотека в град Елин Пелин беше представена първата стихосбирка с любовна лирика, озаглавена „До изгрева” на поетесата  Диана Йорданова. Събитието беше посветено на  Международния ден  на поезията и музиката - 1 октомври. На премиерата присъстваха г-н Стоян Стоянов – зам.-кмет по с ресор „Общинска собственост, транспорт и комуникации“, професор Симеон Янев – писател и литературовед, писателят Кирил Назъров - редактор на стихосбирката, членове на литературен клуб „Димчо Дебелянов“ и приятели на художественото слово.

 

На събитието присъстваха и гости от Сърбия, които взеха участие в програмата. София Стаич и Данило Тонич от Музикалната академия в гр. Ниш, родом от Мерушина, които са носители на много международни музикални награди, ни пренесоха във вълшебния свят на музиката. Гостите от Сърбия бяха придружени от г-н Драган Чукалович.

 

Данило Тонич привлече вниманието на присъстващите с прекрасно изпълнение на акордеон, което постави началото на мероприятието.

 

Водещата на поетичната вечер - Виолета Гацева приветства гостите и благодари за уважението и подкрепа към творческия труд на авторката и организаторите. Тя изказа признателност към Община Елин Пелин в лицето на доц. Ивайло Симеонов – кмет на Община Елин Пелин за финансовата помощ при издаването на книгата и към председателя на литературен клуб „Димчо Дебелянов” - Кирил Назъров, който е редактор на изданието.

 

Г-н Стоян Стоянов поздрави младата поетеса от името на доц. Ивайло Симеонов и изрази радостта си от забележителния ръст на таланти в областта на културата и спорта в община Елин Пелин.

 

„Много се гордея, че е наследила от мен любовта и усета към художествената литература и творческото писане. Винаги съм смятала хората, занимаващи се с изкуство, за докоснати от Бога.“ – каза Виолета Гацева, която освен водеща на събитието и личност, отдала целия си живот на книгите е и майка на поетесата. Израснала в библиотеката, Диана Йорданова от малка е помагала в работата на майка си като библиотекар и обиква чудния свят на книгите.

 

Професор Симеон Янев изказа своите впечатления от стихосбирката „До изгрева“, а след това г-н Кирил Назъров разказа на присъстващите за израстването на Диана Йорданова като поетеса в последните няколко години.

 

Вечерта премина в размисъл за изкуството, за поезията и музиката като две страни на една и съща монета. 

 

След музикална пауза с изпълнения на София Стаич, самата поетеса направи рецитал от публикуваните в книгата стихотворения и нови произведения, които се надяваме да влязат в нова стихосбирка.

 

Желание да изкажат поздравления проявиха г-н Георги Стойков, г-жа Ренета Радева, г-жа Камелия Балинска, г-жа Петрана Реджова и други.

 

За финал младите музиканти от Сърбия получиха подаръци и цветя за музикалните си изпълнения и признателност за това, че са изминали толкова много километри, за да гостуват на премиерата на „До изгрева“.

 

Търсене