Електронни Услуги Община Елин Пелин
Каталог на бизнеса
Качество на въздуха
  Новини
Посещение на деца от СУ „В. Левски“ гр. Елин Пелин в Академията на МВР, факултет „Полиция”
22.03.2019
 

В последните години в България се наблюдава повишаване на актовете на насилие, проявите на агресия и престъпления извършени от или срещу деца. Зачестяват случаите на тормоз в и извън училищата. Анализите показват, че агресорите не получават адекватна помощ, което води до още насилие. Голяма част от преподавателите и училищните съветници се насочват към репресивните мерки, а не към превантивни, които имат позитивен и по-дълготраен ефект.

В тази връзка, като част от обучителния си план, на 05.03.2019 г. ученици от IV клас при СУ „Васил Левски“ - гр. Елин Пелин, с ръководител г-жа Евелина Минкова, извършиха посещение на Академията на Министерство на вътрешните работи. Посещението премина под стройна програма (в рамките на два часа и половина), придружено с голямо желание и любопитство от страна на учениците.

Децата 
бяха запознати накратко с историята и дейността на МВР и на Академията на МВР, след което разгледаха музея и музейната експозиция, разположена във фоайето на учебното заведение. В стрелбищния комплекс на АМВР те наблюдаваха турнир по стрелба „Осми март“ за жени - служители на МВР, МО и службите за сигурност. Представена беше спортно-състезателната дейност към дисциплината „Стрелкова подготовка“ като част от непрекъснат процес за придобиване на знания, формиране на умения и навици за боравене със стрелково оръжие, с цел ефективното изпълнение на професионалните задачи. Интерес у малките посетители събуди и кабинетът по стрелкова подготовка.

Следващата станция за наблюдение беше лабораторията по криминалистика. Гл. експерт Лилия Симеонова демонстрира изземване и изследване на следа, оставена от лице, извършило криминално престъпление, както и снемане на дактилоскопни отпечатъци от пръсти и длани. Децата видяха как се използват компютърни технологии за анализ на фалшиви документи, на подправени пари и др. 

В учебната съдебна зала инсп. Ирина Кръстева обясни на учениците защо гражданите се обръщат към съда, как изглежда съдът, кои са участниците в съдебното производство и какво се случва в съдебната зала. Чрез ролева игра децата се убедиха колко е важна ролята на свидетеля и каква е неговата задача. Беше им обяснено, че законът гарантира на децата – свидетели специални условия при изслушването им.

Може би, най-атрактивна за децата беше демонстрацията по „Полицейска лична защита“. В края на своето посещение, в спортната зала на висшето училище учениците се запознаха с различни бойни техники за задържане на заподозрян престъпник, демонстрирани им от преподавателите Марио Илиев и Румен Григоров. Освен да се запознаят основните принципи, на които се опира оперативната работа, гостите на академията се докоснаха и до част от помощните средства, използвани от полицейските органи в ежедневната им дейност.

Организаторът на инициативата г-жа Евелина Минкова сподели, че посещението на АМВР допринесе за разширяване кръгозора на децата чрез добити впечатления и практически знания. Контактът със специалистите обогати знанията, касаещи правата им и необходимите действия, които трябва да се извършат, ако детето е жертва или свидетел на престъпление. Повиши се интересът към професиите свързани с работата на МВР. Преди да отпътуват две от децата (момче и момиче) заявиха, че ще се върнат в Академията на МВР, но като курсанти. Пожелаваме им да сбъднат мечтата си!

Посещението беше отразено и на официалната страница на Академията на МВР. Повече снимки може да видите в галерията към новината.Търсене
КМЕТЕ ВИЖ!!!