Електронни Услуги Община Елин Пелин
Каталог на бизнеса
Качество на въздуха
НЧ „Светлина - 1975“, с. Гара Елин Пелин

За културна дейност на гара Елин Пелин се говори още през 50-те години на миналия век. Истински подем на културния живот в селището бележи идването на учителя Стефан Стефанов, който организира и представя оперети като „Запорожец отвъд Дунав“, „Шибил“, „Сватба в Малиновка“ и др.

Читалище „Светлина“ е създадено на 13 февруари през 1975 година, като обединява силите на самодейците и се превръща в ръководен и методичен център на културата в селището. Тук се сформира народен хор  с богат репертоар на песни от средногорието, театрален състав „Никола Вапцаров“, кръжок по изобразително изкуство, литературен кръжок. Читалището е под ръководството на творческата натура Иван Вельов. Той е първият секретар и работи с целия си ентусиазъм тук до края на живота си през 1986 г. Голям проект, осъществен в читалището, е по програма „Глобални библиотеки – България“, по който бяха предоставени пет компютъра за ползване от местното население.

Гордост в момента за читалището е дейността на част от съставите, които са единствени по рода си в общината. Това е Представителен духов оркестър „Стефан Стефанов“, създаден през 1951 г. в СПУ „Димитър Благоев“ /днес СОУ „Васил Левски“, град Елин Пелин/. Негов основател е Стефан Стефанов, чието име носи днес оркестъра. През 1960 г. се създава детски духов оркестър в ОУ „Кирил и Методи“ /днес ОУ „Стефан Стефанов“, гара Елин Пелин/. През 1978 г. двата оркестъра се обединяват под името „Сборен младежки духов оркестър  - Елин Пелин“. Същата година е създаден и мажоретен състав към оркестъра. В момента главен художествен ръководител е Вилимир Кирилов.

Другата единствена дейност в общината,  развиваща се в НЧ „Светлина – 1975“, е литературен клуб „Димчо  Дебелянов". Той е създаден през есента на 1993 г. от Кирил Назъров, Димитър Ядков, Геро Беров, Никола Найденов, Христина Панджаридис, Димитър Яръмови още няколко пишещи съграждани.

В читалището в момента функционират и школи по английски и немски език, както и школа по изкуства.

Секретар: Светлана Н. Нешкова     

Т: 0878876303  

E: s.neshkova@abv.bg

 

Търсене
КМЕТЕ ВИЖ!!!