Електронни Услуги Община Елин Пелин
Каталог на бизнеса
Качество на въздуха
  Новини
Потушен пожар на нерегламентирано сметище до с. Габра
12.12.2018
В понеделник /10 декември/ постъпи сигнал за изхвърлени гуми при входа на мината на с. Габра. На 11 декември, същите са били запалени от неизвестен извършител, като опасността за възникване на горски пожар и унищожаването на повече от 600 декара борова гора е била голяма. Пожарникарите от РСПАБ – град Елин Пелин са реагирали адекватно на сигнала и са гасили огъня повече от час. Засегнатата площ е била около 60 квадрата от незаконно изхвърлени автомобилни гуми и боклук.

Това ни накара да се срещнем с кмета на с. Габра – г-н Андрей Пенчев:

Имаме сигнал за нерегламентирано изхвърляне на автомобилни гуми. Знаете ли какво се е случило всъщност?

След като Община Елин Пелин направи клетките за разделното събиране, те изчистиха незаконно регламентираното сметище, което се беше образувало. Момчетата от „АЕС-Х“ ООД отделиха гумите и сме се разбрали по-късно да бъдат прибрани. Това са големи, тракторни гуми и гуми за камиони, но сред тях има и няколко гуми за леки автомобили. Те не са проблема.  Изхвърлени са други, при мината…

А къде е проблемът? Тези гуми, които са запалени вчера, до мината, някой е отишъл и просто ги е изхвърлил?

Някой е направил услуга на нечий автосервиз, защото всички гуми са за леки автомобили и джипове. Не са тези гуми, които бяха отделени от „АЕС-Х“ ООД … И това се случва вече за трети път – изкарват гуми и боклук и го палят, че така може би им е най-лесно. Но този, който ги е изхвърлил, може да не е същият човек, който ги е запалил…

А гората е непосредствено до пожара? Колко декара е тя?

Това са над 600 декара гора.

Как беше потушен пожара вчера - на 11 декември…

Вчера, представители на пожарната от Елин Пелин, дойдоха с големия камион Татра 816, защото събира повече вода, и изгасиха всичко. През цялото време бях с тях. На няколко пъти ги викаме вече в Габра да гасят гуми. Не е за първи път!
Община Елин Пелин призовава живущите на територията на цялата община да бъдат по-бдителни и да проявяват своята гражданска отговорност към опазване на околната среда.

Бъдете отговорни! Винаги подавайте сигнали. Това е нашето населено място и ние сме единствените отговорни да го пазим. Когато забележите нередности, обадете се на спешния телефон 112 и подайте навременен сигнал, за да се реагира възможно най-бързо и адекватно от отговорните институции.

Интервюто подготви: Диана ДимитроваТърсене
КМЕТЕ ВИЖ!!!